Spoločnosť poctivyobchod.sk rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Bližšie informácie o súboroch cookies nájdete v sekcii webstránky Cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať. V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Výkonným riaditeľom zväzu pekárov bude Milan Lapšanský

Nečinnosť rezortu pôdohospodárstva, chýbajúce vízie a priority, snaha oslabiť potravinárov zmenou zákona o neprimeraných podmienkach. Aj to boli dôvody, pre ktoré Slovenský zväz pekárov angažoval Milana Lapšanského, ktorý sa za bývalej vlády výrazným spôsobom pričinil o posilnenie vyjednávacej pozície potravinárov v podobe zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

Jeden z prvých krokov nového ministra Jána Mičovského boli návrhy na zmenu tohto zákona, ktoré by slovenských potravinárov vrátili o 20 rokov späť. Nástupom novej vlády sa problematika nekalých obchodných praktík prestala úplne riešiť, zastavili sa už rozbehnuté legislatívne procesy a slovenskí potravinári sú v štrajkovej pohotovosti.

Lapšanský pôsobí v oblasti potravinárstva, obchodu a potravinárskej legislatívy už viac ako dve desaťročia.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) od novembra zastupuje na poste výkonného riaditeľa bývalý generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský.

Ako ďalej informoval SZPCC, Lapšanský pôsobí v oblasti potravinárstva, obchodu a potravinárskej legislatívy už viac ako dve desaťročia. Stál za projektom boja proti dvojakej kvalite potravín v EÚ, ktorý odštartovalo práve Slovensko, inicioval novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, významne zlepšil postavenie a konkurencieschopnosť výrobcov slovenských potravín.

"Mojim cieľom je zintenzívniť komunikáciu sektora smerom k verejnosti, ale aj k orgánom štátnej správy. Vzhľadom na to, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má nedostatok odborníkov a skúsených manažérov, je pochopiteľné, že nenachádza primerané riešenia. Pekári preto vyvinú aktivity na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského pekárenstva, cukrárstva i cestovinársta a budú prinášať návrhy, nielen na to, čo treba vylepšiť, ale aj riešenia, ako to urobiť," povedal Lapšanský.

"Nielen potravinárske komory, ale aj zväz pekárov, dlhodobo vyslovuje nespokojnosť s krokmi aktuálneho vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Výčitky agropotravinárskeho sektora smerujú k absentujúcej komunikácii, minimálnej úrovne podpory, nejasným a netransparentným víziám ministerstva či chýbajúcim prioritám ministerstva smerom k domácim potravinárom. Aj nečinnosť agrorezortu bola jedným z dôvodov personálneho posilnenia vedenia zväzu. Je nevyhnutné posunúť sa vpred aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s pandémiou a zvyšujúcim sa nákladom," uviedla Tatiana Lopuchová, predsedníčka SZPCC.


1 2 3 4 >