Spoločnosť poctivyobchod.sk rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Bližšie informácie o súboroch cookies nájdete v sekcii webstránky Cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať. V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Slovenskí pekári posilňujú svoje postavenie na trhu

Pekári združení vo zväze stáli v poslednom roku pri zrode viacerých významných udalostí. So Zväzom obchodu SR vypracovali a podpísali Memorandum o poctivom obchode, ktoré má pomôcť férovému podnikaniu v potravinárskej výrobe.  

Počet členov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa výrazne zvýšil. Kým vlani zväz hájil záujmy pekárenských firiem s počtom zamestnancov 5-tisíc, tento rok to bude o 2-tisíc ľudí viac.
To znamená, že jednotná organizácia bude zastupovať 7-tisíc zamestnancov v sektore. Podľa aktuálnych oficiálnych štatistík v pekárenstve, cukrárenstve a vo výrobe cestovín pracuje 11-tisíc ľudí. Výsledky ich práce za posledné mesiace budú pozitívne nielen pre férových obchodníkov, ale aj pre verejnosť. Ich kroky ocenila i podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
„Začiatkom roku 2018 sa slovenskí pekári združení v menších profesijných organizáciách dohodli, že sa spoja a stanú sa členmi najstaršej a najväčšej profesijnej organizácie Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Dôvodom bol najmä fakt, že jedna silná organizácia dokáže efektívnejšie presadzovať záujmy slovenských pekárov. Som rada, že sa nám v tomto roku podarí rady zväzu rozšíriť o nových členov, ktorí spolu dávajú prácu dvom tisíckam ľudí. Pevne verím, že naša snaha povedie k záchrane tradičného slovenského pekárenstva,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Práve pekárenstvo je jedným z najohrozenejších odvetví na našom trhu. Pekári už dlhodobo bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatkom financií na investície, ako aj s problémami v dôsledku nevyrovnaného boja s obchodnými reťazcami.
„Je nevyhnutné, aby sme na Slovensku zabezpečili budúcnosť pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ide totiž o potraviny, ktoré konzumujeme denne. Chcem vyzdvihnúť, že sa im podarilo nájsť spoločnú cestu a spojiť sa do jednej organizácie. Práve to je cesta, ako presadzovať svoje požiadavky proti dominantným reťazcom, ktoré zneužívajú nejednotnosť našich potravinárov i poľnohospodárov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.
Pekári združení vo zväze stáli v poslednom roku pri zrode viacerých významných udalostí. So Zväzom obchodu SR vypracovali a podpísali Memorandum o poctivom obchode, ktoré má pomôcť férovému podnikaniu v potravinárskej výrobe.
„Podpis memoranda vyústil do tvorby iniciatívy Poctivý obchod, ktorá má verejnosti priblížiť, ktorí obchodníci sú čestní k svojim dodávateľom i zákazníkom. V prípade, že obchodník spĺňa podmienky, získa ocenenie Poctivý obchod. Budeme ho odovzdávať raz ročne. V posledných mesiacoch sme sa aktívne zúčastňovali aj na tvorbe novely zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorý by mal prísť do platnosti v najbližších týždňoch,“ uviedla T. Lopúchová.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov sa rozhodol pri príležitosti svojho valného zhromaždenia udeliť ocenenie tým, ktorí bojovali za slovenských výrobcov potravín v sektore najviac. Za náročný boj za zlepšenie postavenia slovenských pekárov a presadenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami udelili ocenenie Gabriele Matečnej, vicepremiérke a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

1 2 3 >